Tenise Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler

Tenise Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler

Spor yapmak için alternatif arıyorsanız bu spor tenis olabilir. Tenis, futbol veya basketbol gibi geniş kitlere hitap etmese de popülerliğini korumayı her daim başarıyor. Tenise ilgi duyuyorsanız ve hayatınızın bir parçası haline getirmek istiyorsanız tenis hakkında bilmeniz gereken birkaç detay bulunuyor. Tenise yeni başlıyorsanız yaşınızı sorun yapmanıza hiç gerek yok.

Tenis oynamaya yeni başlayanların yaş, kondisyon, dayanıklılık ve hareketlilik açısından bazı farklılıkları oluyor, kabul! Fakat herkesin ihtiyaçları genellikle aynı. Herkesin ihtiyacı ergonomik bir raket, tenis topu, rahat giysiler ve hafif bir spor ayakkabı. Bunun yanı sıra aklınızdan geçen tenise başlamalı mısınız, tenisin vücudunuz için faydaları nelerdir gibi soruların cevabı bu yazımızda…

 

Neden Tenise Başlamanız Gerektiğini Biliyor Musunuz? 

 

Spor olarak tenis oynayabilirsiniz. Bununla birlikte ailenizle birlikte eğlenceli dakikalar geçirmek için tenis bir numaralı spor dallarından biridir. İster spor ister eğlence olarak tenis oynayın; tenis sağlığınızı, zindeliğinizi ve çevikliğinizi koruyabileceğiniz en iyi sporlardan biridir. Sadece bir saat tenis oynayan erkeklerin 600 kalori kadınların ise 420 kalori yaktığını düşünürseniz…

Tenis oynamanın fiziksel yararları çok fazla. Tenisin sosyal ve zihinsel pek çok yararı bulunuyor. Spor ile ilgilenen bilim insanlarına göre tenis oynayarak fiziksel, zihinsel ve duygusal kazanımlar elde edebilir böylece daha uzun yaşayabilirsiniz.

Diğer yandan tenis insanı zekileştirir. Hızlı problem çözme becerilerini geliştirdiği için doğru şekilde düşünmenizi sağlar. Tenis çok fazla açı, fizik ve geometri içeren bir oyun olduğu için farklı açılardan düşünmenize yardımcı olur. Bütün bunların yanında vücudunuzun koordinasyonunu artırır. Kollarınızı, bacaklarınızı ve bedeninizi doğru zamanda konumlandırarak maçı kazanabilirsiniz. Her şeyin ötesinde tenis oynamak size iyi bir sportmen olmanın yollarını öğretir. Tenis oynamaya başlamak için çok geç kaldığınızı düşünüyorsanız geç kalmadınız! Kaç yaşında olduğunuz, çok iyi oynayıp oynamamanız veya formda olup olmamanız önemli değil. Herkes tenis oynayabilir!

 

Tenis Oynamaya Başlamadan Önce Ne Yapmalısınız? 

 

Tenis oynamaya başlamadan önce doktor kontrolünden geçmeniz gerekiyor. Tenis oynamaya engel sizin de bilmediğiniz bir sağlık probleminiz olabilir. Bu kural diğer spor dalları için de geçerlidir. Herhangi bir sağlık probleminiz bulunmuyorsa tenis oynamaya başlamadan önce yapmanız gerekenleri kısaca anlatalım. Her sporda olduğu gibi tenis oynamak için de gerekli ekipmanlarınızın hazır olması gerekiyor.

Bunlar; tenis raketi, tenis topu, tenis kıyafetleri, tenis ayakkabısı, tenis çantası ve tenisle ilgili aksesuarlar ve muhtelif ürünleri sıralanabilir. Saydığımız bütün bu ekipmanlar hazırsa tenis oynamaya başlamadan önce mutlaka ısınma hareketlerine başlamanız gerekir. Tenis oynarken hemen hemen tüm kaslarınızı çalıştıran ani manevralar yapılır.

Yapacağınız bu manevralara hazır olmanız için özellikle bel, bacak, sırt ve kol kaslarının ısınması gerekiyor. Oyun bittikten sonra ise yapacağınız gevşeme hareketleri ile kaslarınızı soğutmanız öneriliyor. Oyuna başlamadan önce ısınma hareketlerini yapmadığınızda çeşitli sakatlıklarla karşılaşabilirsiniz. Sadece 10 dakika süren bir ısınma ile karşılaşabileceğiniz sakatlıkları en aza indirebilirsiniz.

 

Tenis Raketi Nasıl Seçilir? 

 

Tenis raketi alırken elinize ve düzeyinize uygun bir raket seçmelisiniz. Raket seçerken en çok dikkat etmeniz gereken nokta raketin sap kalınlığı yani grip adı verilen bölgesidir. Grip kendinize uygun olmalıdır. Grip ölçüleri küçükten büyüğe doğru 1’den 5’e kadar sıralanıyor.

Raketi seçerken dikkat etmeniz gereken nokta raketi tuttuğunuzda parmak uçlarınızla avucunuz arasında kalan mesafenin fazla olmamasıdır. Raketi sapından kavradığınız zaman eliniz ile parmaklarınız arasından 1 parmaklık boşluk kalmasına dikkat edin. Böylece kendinize uygun raketi seçebilirsiniz. Mesela, tenis oynamaya yeni başladıysanız ve 2 ve 3 numaralı gripler arasında kaldıysanız ince saplı olan raketi tercih edebilirsiniz.

Raketinizin grip ölçüsünü ana grip üzerine ince grip sararak artırabilirsiniz ama azaltamazsınız. Raketinizin seçimi için ağırlığına da dikkat etmeniz gerekiyor. Raketler 240 gramdan başlayıp 370 grama kadar değişkenlik gösteriyor. Seçtiğiniz raketin üzerinde 300 gr yazıyorsa bu raketin kordajsız yani telsiz gram ağırlığıdır. Kordaj ağırlığı da 20 gr kadar tutar. Başlangıç seviyesindeyseniz “Head size” yani kafa ölçüsü 105 -110 kordajlı ağırlığı 250 – 300 gram arasında olan raketleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Başlangıç seviyesindeyseniz daha hafif ve daha kontrollü raketler tercih etmelisiniz. 

 

Ya Tenis Topu? 

 

Tenis oynamak için uygun kendinize uygun raketi seçtiğinize göre bir de tenis topu seçmeniz önemli. Tenis topunun nasıl seçileceğini anlatmaya geçmeden önce seçtiğiniz raketin özellikleri ve yapısı topa nasıl vurduğunuzu etkiler. Dolayısıyla, oyun stilinize ve kabiliyetinize göre en uygun raketi seçmeye özen göstermelisiniz. Sıra tenis topunda…

Tenisi kortta oynayacaksanız çim saha, beton gibi sahaları tercih edebilirsiniz. Kort için özel olarak tasarlanan teniz toplarını tercih etmeyi unutmayın. Bu toplar, farklı özelliklere, ağırlığa, kabuk yapısına ve esnekliğe sahiptir. Kum, çimen ve kort şartlarına uygun olarak tasarlanan tenis topları spin, esneme, sıçrama ve falso alma gibi oyun içi dinamiklere göre hazırlanır.

Tenise yeni başladıysanız çok üst düzey tenis topları satın almanıza gerek olmayacaktır. Piyasada kolaylıkla bulabileceğiniz üçlü, beşli veya yedili ambalajlarda satışa sunulan kutulu tenis toplarını antrenmanlarda ve egzersizler sırasında kullanabilirsiniz. Bu toplar, hafif tempolu müsabakalar için de uygundur. 

 

Tenis Oynarken Şık Olma Sanatı : Kıyafetleriniz ve Ayakkabılarınız 

 

Spor yaparken şık olmak istiyorsanız tenis oynamalısınız. Gerek kıyafetleri gerekse ayakkabıları sayesinde bütün gözlerin üzerinize çevrilmesini sağlar. Tenis oynarken kıyafet seçimi sağlığınız açısından da önemlidir. Tenis oynadığınız esnada vücudunuzdan toksinleri tam anlamıyla atmak istiyorsanız doğru kumaşı seçmelisiniz.

Doğru kumaşlarla tasarlanan kıyafetleri seçmediğinizde tenis oynarken vücudunuzda biriken terle birlikte kıyafetleriniz bedeninize yapıştığı için hareketleriniz kısıtlanır. İleri teknoloji ile tasarlanan vücuda nefes aldıran ve teri dışarı iten ferah ve sizi serin tutacak kıyafetler tercih etmelisiniz.

Yaz mevsiminde ise güneş çarpmalarından etkilenmemek için tenisle özdeşleşen bandana veya şapkaları kullanmalısınız. Kıyafetlerinizin yanı sıra tenis oynarken giyeceğiniz ayakkabıları da özenle seçmeniz gerekir. Ayakkabılarınızı seçerken oynadığınız kortun yüzey tipi ayakkabı seçiminizde önemli bir etkendir. Zemini sert olan kortlar beton tarzı bir zemine sahiptir. Bu nedenle seçtiğiniz ayakkabının dayanıklılığı fazla olmalıdır.

Zira tenis ayakkabılarının tabanı daha çabuk aşınır. Eğer, tenisi toprak zeminde oynayacaksanız ayakkabı tabanın tutuş özelliği ön plandadır. Çim kortlarda ise daha hızlı koşabileceğiniz ayakkabıları tercih etmelisiniz. Performansınızı en yükseğe çıkarmak ve ciddi sakatlıklardan kaçınmak için tenis oynamak için tasarlanmış bileğinizi ve ayağınızı darbelerden koruyan ve destekleyen bir ayakkabı tercih etmelisiniz. 

 

Tenis Sporunun Faydaları 

 

Her spor vücudunuz için faydalıdır. Tenis oynamak size pek çok yarar sağlayacaktır. Kemiklerinizin gelişimine yardımcı olurken uzun süre ayakta durmanıza ve dengenizi sağlamanıza yardımcı olur. Düzenli olarak tenis oynadığınızda duruş bozukluğu gibi rahatsızlara yakalanma riskini azaltırsınız. 

Tenis oynadığınızda tüm vücut kaslarınız çalışır. Bedeninizin alt kısmını koşma, durdurma ve başlatma, atlama ve çömelme için kullanırken; tenis topuna vurduğunuzda hem kalçalarınız, hem omuzlarınız ve sırtınızın üst kısmı çalışır. Bunun yanı sıra tenis oynamak kalp atış hızınızı artırır ve kanınızın tüm kaslarınıza oksijen ve besin dağıtmasına yardımcı olur. 

Sporla kalın, sağlıklı kalın …. 

 

Bir önceki yazımıza https://www.gozdespor.com/blog/icerik/ortopedik-ayakkabi-faydalari linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: tenis, tenis raketi
Temmuz 31, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR